Limfna drenaža je posebna tehnika, ki pomaga limfnim žilam pri odvajanju bremena. Gre za zelo nežno tehniko, ki poteka vzdolž limfnih žil.

Limfterapevti s svojimi rokami vplivajo poleg drenažnega učinka tudi na zmanjšanje bolečine, na avtonomni živčni sistem in na imunski sistem.

Aparaturne tehnike, ne morejo ustrezno nadomestiti ročne limfne drenaže, nasprotno lahko povzročijo ali masažo (ki je ne želimo) ali pa ne drenirajo limfe po limfnih žilah.

Skozi limfni sistem se limfa premika s krčenjem žilnih sten in mišičevja ter razlike v tlaku. Za razliko od sistema za cirkulacijo krvi, ki kroži dvosmerno s pomočjo srčne mišice, limfni sistem poteka enosmerno.

Moteno in upočasnjeno pretakanje limfe pogojujejo določene patološke spremembe v telesu, kot so operacija, bolezen, poškodbe, motena presnova, kronična utrujenost, nespečnost ali nezdrave življenjske navade: stres, nepravilne prehranjevalne navade, nezadostno gibanje, nezadosten počitek, čezmerno pitje alkohola, kajenje in druge spremembe, ki motijo pravilno delovanje telesa.

Dobro delovanje limfnega sistema je nujno za zdravo delovanje človekovega telesa. Ta sistem odvaja tekočino, razstruplja in prenavlja tkiva, filtrira strupe ter pomaga doseči zdrav imunski sistem in ga dvigniti na višjo raven.

Če limfni sistem slabo deluje, se začnejo v telesu nabirati strupi, ki posledično pripeljejo do psihofizičnih težav, kot so bolezen, prekomerna telesna teža, celulit, motena prebava, slabo počutje, depresija, nemir, razdražljivost, nizka psihofizična storilnost, stres.

Najpogostejše indikacije za izvajanje limfne terapije so: pretirana telesna teža, prisotnost celulita, ohlapna in utrujena koža, kronična zaprtost, nespečnost, nizka psihofizična storilnost, stres, depresija, občutek izčrpanosti, okrevanje po lepotnih in zdravstvenih operacijah, neprijetna stanje, ki jih povzročijo hormonska neravnovesja npr. mena.