DELNA MASAŽA 

Klasična masaža hrbta je najpogostejša izbira pri delni masaži. Izboljša krvni in limfni pretok, zmanjšuje mišične napetosti in bolečine. Odpravi utrujenost in občutek razdraženosti ter napetost v mišicah, ki nastane zaradi posledic slabe drže, neprimernih ležišč, fizične obremenjenosti ipd. Masaža hrbta je zelo pomembna za kvaliteto vsakdanjega življenja.

Nepravilna drža, delo za računalnikom, slabi pogoji za delo, premalo gibanja… pripeljejo do ukrivljenosti v hrbtenici, kar povzroča mišično napetost okoli ukrivljenosti. Napeta mišica stiska krvne žile, arterije, kapilare in živce ter s tem omeji pretok krvi čez mišico in povzroči zastoj limfe. Kri je življenje za mišico, ker z vodo, aminokislinami, glukozo, vitamini, minerali in kisikom hrani mišično tkivo. Funkcija krvi in limfe je med drugim tudi odnašati nesnago iz mišice. Mišica jemlje hrano in “vdihuje” kisik, hkrati pa tudi odvaja in “izdihuje” ogljikov dioksid. Z omejitvijo prekrvavitve se ta proces skoraj ustavi. Mišica je podhranjena in zastrupljena, zato s časom postane slabo gibljiva, vneta in razbolena. Podhranjena mišica išče, kje bi dobila hrano ter jo vzame iz vretenc hrbtenice in medvretenčnih hrustancev. Z metodo absorbcije vleče v sebe minerale in vitamine, da bi se lahko nahranila. Kot posledica so oslabljena vretenca in hrustanci zaradi česar se bolečina v hrbtu še poveča. Ta proces se imenuje “degenerativna sprememba”, ki pelje lahko do hernije diska. Z masažo hrbta zmehčamo otrdele mišice, pospešimo prekrvavitev in odtok limfe. Bolečina izgine in se poveča gibljivost hrbtenice. S tem se izboljša kakovost življenja.

Priporočamo terapijo desetih masaž. Zakaj? Po prvih treh obiskih se organizem šele navadi na masažo. Izboljša se prekrvavitev mišice kar lahko povzroči reakcijo, ki se izraža z bolečino v mišici. V naslednjih treh ali štirih obiskih se hrbtenica prepusti zdravljenju, rezultati zdravljenja so zelo uspešni, ker bolečina popolnoma izgine. Zadnji trije obiski so potrebni za okrepitev učinka. Po tem ko je terapija končana se začnejo procesi samozdravljenja. Mišica ni več napeta in je normalno prekrvavljena tako da ni več zastoja limfe in organizem se lahko sam zdravi.


UČINKI:

– sproščanje mišic: s pomočjo masaže se v mišicah poveča prekrvavitev in s tem odplavljanje odpadnih produktov, ki nastanejo pri dolgotrajnih krčih. Ko se napetost v mišicah zmanjša, se zmanjša tudi pritisk na strukture v okolici, s tem pa posledično tudi simptomi.

UPORABNOST MASAŽE:

– kronične težav, ki izhajajo iz hrbtenice (zatrdelost, okorelost vratnega ali ledvenega predela, brez hujših bolečin),

– pri določenih tipih glavobolov (migrena, tenzijski glavobol) je lahko ena od komponent tudi zategnjenost vratne muskulature,

– težave, ki nastanejo zaradi zategnjenosti obhrbteničnih mišic (astma, sinusitis, težave z želodcem, prebavne težave…),

– stanja po poškodbah (še posebej športnih).

Pri delni masaži lahko poleg hrbta izbirate tudi druge dele telesa (na primer noge ali ramenski obroč z vratom) glede na težave ki vas pestijo.