Masaža globokega tkiva je več kot le masaža z globokim pritiskom. Masaža globokih tkiv je vrsta masažne terapije, ki vključuje močan pritisk in počasne gibe, da dosežemo globlje plasti mišic in fascij (vezivno tkivo, ki obdaja mišice). Uporablja se pri kroničnih bolečinah ter na zakrčenih področjih, kot so trd vrat in zgornji del hrbta, bolečine v spodnjem delu hrbta, napete mišic nog in ramen.

Potencialne koristi

Masaža globokega tkiva se običajno osredotoči na specifično težavo, kot so kronične bolečine v mišicah, rehabilitacija poškodb in stanja kot na primer bolečine v križu, omejena mobilnost, ponavljajoča se poškodba, kot je sindrom karpalnega kanala, posturalne težave, napetost mišic v sklepih, gluteusih, iliotibialni pas, nogah, kvadricepsu, romboidih, zgornjem delu hrbta, osteoartritis bolečine, išias, piriformisov sindrom, teniški komolec, fibromialgija, bolečina v zgornjem delu hrbta in v vratu.

Kaj pričakovati

Medtem ko so lahko nekateri gibi enaki kot pri švedski masaži, masaža globokih tkiv NI močnejša različica švedske masaže. Tehnike masaže globokega tkiva se uporabljajo za sproščanje zlepljenih tkiv in fizično ravnanje mišičnih “vozlov” ali adhezij (pasov bolečega, togega tkiva), ki lahko motijo ​​prekrvavitev in povzročajo bolečino, omejen obseg gibanja in vnetje. Na začetku globinske masaže tkiv se običajno mišice ogreje in pripravi. Nato se uporabljajo posebne tehnike kot na primer:

Stripping: globok, drseč pritisk po dolžini mišičnih vlaken s pomočjo komolca, podlakti, členkov in palcev.

Trenje: Tlak, ki se izvaja na zrnu mišice, da sprosti adhezije in poravna tkivna vlakna.

Masažni terapevti lahko med globinsko masažo tkiv uporabljajo konice prstov, členkov, rok, komolcev in podlaket. Morda boste morali globoko dihati, ko masažni terapevt deluje na napetih predelih. Po masaži lahko čutite neko togost ali bolečino, vendar se vse to v nekaj dneh umiri. Pitje vode po masaži lahko pomaga odstranjevati presnovne odpadke iz tkiv.

Ali masaža globokih tkiv boli?

V določenem času med samo masažo lahko občutite nekaj nelagodja ali celo nekaj bolečine, saj masažni terapevt deluje na predelih, kjer obstajajo adhezije ali brazgotinsko tkivo. Bolečina ni znak, da bo masaža učinkovita. V resnici se lahko vaše telo napenja kot odziv na bolečino, zato terapevt težje doseže globlje mišice. Vedno povejte svojemu masažnemu terapevtu, če med masažo občutite bolečino. Terapevt lahko prilagodi tehniko ali dodatno preparira tkiva, če so površinske mišice napete. Vsekakor pa že zaradi prisotnosti bolečine masaža globokih tkiv ni neboleča.

Neželeni učinki in previdnostni ukrepi

Masaža globokih tkiv morda ni varna za ljudi s krvnimi strdki (npr. tromboflebitis ali globoka venska tromboza) zaradi nevarnosti, da bi se razblinili. Če imate krvne strdke ali tvegate, da bodo nastali krvni strdki, je nujno, da se najprej posvetujte s svojim zdravnikom. Če ste imeli nedavno operacijo, kemoterapijo, obsevanje ali imate drugo zdravstveno stanje, je pametno, da se posvetujete s svojim zdravnikom, preden začnete z masažno terapijo. Nekateri ljudje z osteoporozo bi se morali izogibati globljim pritiskom te vrste masaže.

Masaže se ne sme izvajati neposredno ob modricah, vneti ali okuženi koži, kožnih izpuščajih, nezaceljenih ali odprtih ranah, tumorjih, trebušni kili, lomljivih kosteh ali predelih nedavnih zlomov. Masaža lahko povzroči modrice in redko hematom in vensko.

V kolikor ne veste za kakšno masažo bi se odločili se posvetujte s terapevtom ali maserjem. Bodite pozorni da je le-ta ustrezno strokovno podkovan.