MASAŽA

Celostno obravnavanje človeka kot telesne, čustvene in miselne celote predpostavlja uporabo masaže kot enega izmed načinov vzpostavitve usklajenosti vseh treh sistemov v človeku in doseganju ravnotežja kot pogoja zdravega in s tem kvalitetnega življenja.

SRCE MASAŽE JE DOTIK

Pred besedo je bil dotik. Dotik. Najbolj primaren način izražanja tega, kar čutimo, tega, kar bi radi posredovali človeku ob nas. Bolj primaren ali enako primaren je morda samo še glas. Ne beseda, samo glas kot krik, vzdih, mrmljanje. Obstaja kaj, kar ne bi znali izraziti z dotikom? Dotik je, bolj kot besede, odraz čustvenega odnosa med dvema človekoma.

Skozi dotik se preliva v človeka zraven nas toplina, ljubezen, sočutje, razumevanje, tolažba. Vsa naša čustva, misli, vse kar smo, vse se kot drobne nevidne kapljice energije preliva skozi naš dotik v človeka ob nas. Njegova koža, njegovo telo, njegovi čuti sprejmejo nešteto kapljic nevidne energije in povežejo dva človeka v odnos. Odnos se gradi skozi dotik.

Na dotiku in odnosu, ki se vzpostavi z dotikom, temelji masaža. Tako kot dotik, ki je eden najbolj prvinskih načinov izražanja čustev, je tudi masaža ena izmed najbolj prvinskih načinov pomagati človeku.

To je bistvo masaže. Z dotikom, pravim, pravilnim in usmerjenim, pomagati človeku. Dotik ne deluje samo na kožo, ampak v odvisnosti od namena masaže deluje tudi globinsko na mišice in sklepe oziroma kosti.

ZAKAJ MASAŽA ?

Prednosti masaže so tako številne, da bi jih težko zajeli v nekaj besedah. Učinke masaže bi lahko sklenili v tri glavne sklope – sprostitveni, zdravstveni (ali terapevtski) in lepotni učinek. Če izhajamo iz človeka kot celote (telo, misel, čustva), vemo, da se vsi trije učinki dejansko prepletajo.

Zakaj torej masaža? Odgovor se skriva v nekaj vprašanjih:

 • Čutite, da nimate nobene energije več?
 • Čutite notranji nemir in napetost in ne veste, kako bi se umirili?
 • Se vam ponavljajo dolgotrajni glavoboli in migrene?
 • Imate posledice manjše gibljivosti zaradi poškodb?
 • Imate bolečine v vratu in križu, ki ne minejo in ne minejo?
 • Čutite, da so vaše noge težke?
 • Vam zatekajo gležnji?
 • Se je na vaših nogah pokazal celulit, ki ga ne uspete odpraviti?
 • Je vaša koža izgubila sijaj, ni več elastična, kot je bila včasih?

Življenje je takšno. Ne samo leta, otroci, delo in vsakdanje obveznosti, ampak predvsem utrip in tempo današnjega časa sta kriva, da vse prevečkrat pozabljamo nase. Takrat, ko se ustavimo in pogledamo vase, ugotovimo, da smo nekje na poti »izgubili« del sebe in izčrpali naše »baterije« v celoti. Takšni dejansko ne moremo prevzemati vlogo optimalnega partnerja, starša, sodelavca, prijatelja oziroma nobeno od vlog, ki jih prevzemamo v življenju. Če želimo delovati učinkovito in ohraniti notranje ravnovesje, se moramo ustaviti in vzeti čas zase.

Če hočemo in želimo, lahko spremenimo vse. Samo naša odločitev je potrebna. Masaža ni samo eden izmed najboljših načinov sproščanja, ampak je njena funkcija neprimerno večja. Masaža, ki je primerna za nas in našo vrsto problemov, lahko pomaga, da vzpostavimo notranje ravnovesje in najdemo spet sebe.

Kaj lahko za nas naredi masaža, ki je prilagojena nam in našim potrebam? Veliko. Samo nekaj pozitivnih lastnosti masaže naj naštejemo; dejansko jih je ogromno :

 • Pozitiven učinek na psihofizično stanje človeka.
 • Splošno izboljšanje človekovih sposobnosti.
 • Odpravlja ali omili bolečine v sklepih, mišicah in vezivnem tkivu.
 • Večja gibljivost sklepov in večja moč mišic ob njihovi večji prekrvavljenosti ter sproščenosti mišič (sprostitev napetih mišic in povečanje tonusa ohlapnih mišic).
 • Izboljšanje limfnega in krvnega obtoka v telesu.
 • Hitrejše in bolj kvalitetno regeneriranje (obnavljanje) telesa.
 • Boljše in učinkovitejše izločanje strupov iz telesa.
 • Izboljšanje presnove in ugoden učinek na prebavni trakt.
 • Pomoč pri odpravi celulita ali izboljšanju stanja kože na splošno (večja elastičnost in prekrvavljenost kože).
 • Odprava napetosti in stresa (psihičnega, fizičnega, emocionalnega) oziroma pomiritev in vzpostavitev duševnega ravnovesja.
 • Odprava nespečnosti in akutnih stanj (migrena, ipd.).

Bistveno je, da ni vsaka masaža za vsakogar. Če želimo z masažo odpraviti del naših problemov, moramo povedati maserju, kaj je naš problem in kaj pričakujemo. Maser nam bo svetoval in nam povedal, ali so naša pričakovanja realna. Masaža je ena najstarejših in najbolj učinkovitih ter obsežnih naravnih terapij, ki lahko pomagajo človeku do splošnega izboljšanja njegovega stanja. Vendar je potrebno izbrati ustrezno masažo in upoštevati vsa navodila, ki nam jih posreduje maser. Njegov cilj je samo eden: omogočiti vam, da z masažo dosežete svoj cilj.

Masaža je danes vedno bolj pomembna in njena vloga v medicini, tako pri zdravljenju kot preventivi, je nenadomestljiva. Predvsem velja to za zdravljenje bolečin in problemov presnove ter pretoka in za ohranjanje zdravja ter zmanjševanje stresa.

Masaža kot oblika terapije ima vpliv na skoraj vse organske sisteme telesa. Še zlasti močan je ta vpliv na kožo, vezivna tkiva, mišični sistem, podkožno maščobno tkivo, živčni sistem, limfni sistem in prebavila. Izboljšuje in pospešuje regeneracijo tkiv, mehča zatrdline in zlepljena tkiva, povečuje gibljivost sklepov, zvišuje prag bolečine in ima druge pomembne učinke. Torej je odločitev za masažo pozitivna za nas.

Pozabite na predsodke in odprite sami sebe vsemu, kar vam lahko pomaga do boljšega počutja in ohranjanja zdravja. Nedvomno je masaža ena izmed teh stvari, majhnih priboljškov, ki si jih lahko privoščite v življenju. Tu in tam. Zase.

Če se še niste srečali z masažo, poskusite za začetek samo nekaj za sprostitev. Prav gotovo boste odkrili, da je lahko marsikaj lažje v življenju. Samo zaradi tega, ker ste nekomu zaupali svoje želje in pričakovanja in se prepustili strokovnim in usmerjenim dotikom človeka ob vas. Samo zaupajte.

Naročilo, strokovni nasvet ali vprašanje?

Potrebujete informacijo ali se želite naročiti. Za vsa vprašanja, naročila in rezervacije, lahko pokličete na telefonsko številko +386 (0) 40 974 404, pošljete mail na: info@harmony.si ali posredujete preko spletnega obrazca. Z veseljem bom prisluhnila vašim željam.