KLASIČNA MASAŽA

Klasična masaža telesa ima ugoden vpliv na splošno počutje, izboljšuje krvni pretok, sprošča mišice ter umirja živčni sistem. Masaža lahko zajame celotno telo (roke, noge in hrbet, vključno z vratnim delom hrbtenice, ipd.) ali del telesa. Delna klasična masaža ima enake pozitivne učinke na telo, le da se omeji na posamezen del telesa. Učinki klasične masaže telesa:

  • izboljšanje delovanja krvnega in limfnega obtoka,
  • pozitiven vpliv na splošno psihofizično stanje,
  • zmanjšanje stresa in napetosti,
  • povečanje napetosti mišic in povrnitev njihove moči,
  • večja gibljivost sklepov,
  • izboljšanje izmenjave prehrambenih snovi in kisika v celicah,
  • zmanjšanje ali odprava glavobolov, vrtoglavic,
  • zmanjšanja ali odprava bolečin v hrbtu, bolečin v križu, bolečin v sklepih,
  • sprošča in pomirja.

Fizični učinek masaže obsega skoraj vsa tkiva. Klasična masaža telesa ne vpliva samo na izboljšanje pretoka krvi in limfe, ampak posredno zelo ugodno vpliva na živčevje, predvsem na vegetativni živčni sistem. Deluje tudi na presnovo, kar se kaže v boljši izrabi hrane, boljši prebavi in odvajanju prekomerne vode iz telesa.

Deep work

Najbolj pomemben učinek masaže je izboljšanje prekrvavitve ter boljša oskrbljenost z limfo, kar je osnova za izboljšanje presnove, do česar pride zaradi refleksnega širjenja majhnih arterij in mehanično pospešenega odplavljanja krvi v venoznem obtoku. Pospešitev in povečanje krvnega obtoka je refleksni odgovor na dražljaj, ki nastane zaradi stiskanja in popuščanja, in medsebojnega dotikanja notranjih sten krvnih žil pri masaži. Razširijo se tudi krvne žile zaradi toplote, ki nastaja pri trenju, kar vpliva na boljšo prekrvavitev.

Koža je najboljše ogledalo ugodnega učinka masaže. Izboljšanje presnove in kožnega dihanja se doseže mehanično z odstranitvijo površinskih, mrtvih roževinastih slojev in lusk, kakor tudi izločkov znojnih in lojnih žlez. Z masažo omehčamo tudi podkožne celične tvorbe in zmanjšujemo možnost zlepljenja kože s podlago. Prekomerno nabiranje tekočine in tolšče, razne zatrdline in vozlaste spremembe ali celo brazgotine, z ustrezno masažo občutno zmanjšamo.

Ugoden vpliv ima masaža tudi na krvno sliko, znižanje utripa, krvnega pritiska, krvnega sladkorja, znižanje količine kisline in povečanje alkalnih rezerv, važnih za vezavo odvečne mlečne kisline.

Učinek masaže je najtrajnejši na mišičevju. Izboljša se prekrvavljenost mišic (boljše dovajanje kisika, grozdnega sladkorja, drugih energetskih in za presnovo mišic potrebnih snovi) in pospeši se izločanje ali odvajanje snovi, ki povzročajo utrujenost (mlečna kislina). Omehčajo in raztegnejo se posamezna mišična vlakna, odstranijo mišične zatrdline, ki jih povzročajo motnje v lokalni presnovi in previsok, predolgotrajen mišični napor (pogosti krči). Masaža sklepov in vezi pospešuje pretok limfe in povečuje izločanje sklepne maziv, kar sklepe ohranja gibljive in prožne.