Refleksoterapija je energetska masaža, ki temelji na spoznanju, da se vsak del telesa odziva na natančno določeno točko na stopalih in da se s pritiskanjem na te refleksne točke lahko sprosti in uravnovesi vse telo.

Je izjemno učinkovita metoda naravnega zdravljenja, ki sproži proces samozdravljenja kot tudi osebne in duhovne preobrazbe. Pomaga nam vzpostaviti notranje ravnovesje, očiščuje telo, odpravlja bolečine, izboljšuje naš imunski sistem, nas globoko sprosti, odkriva in pomaga odpraviti vzroke naših bolezenskih ali čustvenih težav.

Na naših stopalih in dlaneh se zrcali zemljevid naših organov in vsakemu od njih ustrezajo določene refleksne točke, ki odražajo njihovo trenutno stanje. Lahko rečemo, da stopala in dlani odsevajo naše zdravje in počutje. Terapevt z masažo oz. pritiski na posamezne točke na stopalu (ali dlaneh) zazna zatrdline ali drobne kristalčke, ki ob pritisku lahko zelo bolijo. To je znak, da je prišlo do energijske blokade, kar pomeni, da je v našem telesu ali v avričnem polju prišlo do »zastoja« oz. motnje energijskega pretoka, ki se na telesni ravni kaže kot bolezen, slabo počutje ter druge težave.  Te zatrdline so kristali sečne kisline in kalcijevi kristali, ki so polni toksinov.  Z masažo takšnih con terapevt »razbije« kristalčke in s tem sproži čiščenje zastalih toksinov – vsi strupi in nečistoče se tako preko krvnega obtoka in čistilnih organov izločijo iz telesa. Krvni pretok se okrepi, delovanje žlez se izboljša, zato se v telesu zopet vzpostavi ravnovesje in počutimo se kot prerojeni.

Energijska blokada terapevtu sporoča tudi o vzrokih za nastale težave na čustveni ali duhovni ravni. Največ energijskih blokad je nastalo kot posledica naših negativnih, neizraženih in potlačenih čustev (jeza, zamera, strah…), napačnih prepričanj, vedenjskih vzorcev in travm, povzročenih v otroštvu in kasneje v življenju. Na najvišji, duhovni ravni iščemo tudi karmične vzroke, ki odsevajo namen naše duše.

Refleksna masaža stopal je priporočljiva kot preventivna metoda za vzdrževanje zdravja, terapevtsko pa pomaga pri naslednjih težavah:

– za splošno povečanje odpornosti,
– za globoko sprostitev in boljšo koncentracijo,
– težave s hrbtenico (napetost mišic, išias, bolečine v križu, vratu ali kateremkoli delu hrbtenice),
– nespečnosti,
– pri stresu in živčnosti,
– pri težavah s kožo (ekcemi, izpuščaji, luskavica),
– alergije,
– slabokrvnost,
– tesnoba, depresija,
– težave s holesterolom,
– utrujenost,
– fibromialgija,
– težavah z zobmi in dlesni,
– zaprtje,
– sladkorna bolezen,
– bronhitis, astma,
– glavoboli in migrene,
– težave s sklepi (boleče rame, kolki, gležnji, komolci ali zapestja),
– težave z jetri in žolčnikom,
– žolčni kamni,
– težave z ledvicami (vnetja, ledvični kamni),
– težave z jajčniki in maternico, težave z zanositvijo,
– menstrualne težave (motnje menstrualnega cikla, menstrualni krči),
– artritis,
– išias,
– težave s prostato,
– pogosta vnetja mehurja,
– previsok ali prenizek krvni tlak,
– putika,
– pogosti prehladi, viroze, angine,
– z žlezami z notranjim izločanjem.

Pozitivni učinki refleksoterapije:
– razstrupljanje telesa – izločanje toksinov (strupov),
– izboljšana prekrvavitev in delovanje limfnega sistema,
– sprošča stres in živčnost,
– Izboljšano odvajanje vode,
– izboljšana prebava,
– poveča energijo in vitalnost,
– spodbuja in izboljšuje delovanje  imunskega sistema,
– občutek lahkotnosti,
– uravnava hormonska neravnovesja (delovanje žlez z notranjim izločanjem),
– povečuje izločanje endorfinov (hormonov sreče),
– uravnava krvni pritisk,
– misli postanejo bolj jasne, izboljša se koncentracija,
– večja umirjenost, zadovoljstvo in pozitivna naravnanost.

Vsak od nas ima izjemno sposobnost samozdravljenja, vendar se moramo zavedati, da smo za svoje zdravje in dobro počutje odgovorni sami. Bolezen oz. naše težave so le priložnost, da se poglobimo vase, se zopet povežemo s sabo in odkrijemo namen in sporočilo, ki nam ga bolezen prinaša. Edino tako lahko odkrijemo in odpravimo vzroke, ki so nas privedli  v to stanje.

Seveda so tudi stranke, ki se pridejo le razvajat ali na preventivno refleksno masažo – npr. za izboljšanje imunskega sistema.  Tudi takšnim željam ugodimo. Vendar pa se v tem primeru učinki refleksne masaže pokažejo le na telesni ravni, kar marsikomu zadostuje – bolečine izginejo, počutje se izboljša, imamo več energije,… Potrebno pa se je zavedati, da v kolikor vzrokov bolezni ne odkrijemo oz. ga ne odpravimo, je zdravljenje bolj ali manj simptomatsko. To pomeni, da simptome sicer odstranimo, bolezen pa se lahko kasneje ponovi.

Refleksna masaža stopal je enostavna in učinkovita tehnika, ki ima malo stranskih učinkov, zato je uporabna tudi za otroke, starejše, invalide…