Klasična masaža hrbta izboljša krvni in limfni pretok, zmanjšuje mišične napetosti in bolečine. Prav tako odpravi utrujenost in občutek razdraženosti, ter napetost v mišicah, ki nastane zaradi posledic slabe drže, neprimernih ležišč, fizične obremenjenosti ipd. Masaža hrbta je zelo pomembna in vsak od nas bi moral redno skrbeti za svoj hrbet tudi z masažo, saj zaradi hrbta lahko hodimo, stojimo in se gibamo.

Nepravilna drža, delo za računalnikom, slabi pogoji za delo, predolgo sedenje v prisilni drži, premalo gibljiv način življenja…, pripeljejo do ukrivljenosti v hrbtenici, kar povzroča mišično napetost okoli ukrivljenosti hrbtenice. Napeta mišica stiska krvne žile, arterije, kapilare in živce ter s tem omeji pretok krvi čez mišico in povzroči zastoj limfe. Kri je življenje za mišice, ker z vodo, aminokislinami, glukozo, vitamini in minerali ter s kisikom hrani mišično tkivo. Funkcija krvi in limfe je med drugim tudi odnašati nesnago iz mišice. Če mišica jemlje hrano in »vdihuje« kisik, ona tudi odvaja in »izdihuje« ogljikov dioksid. Z omejitvijo prekrvavitve se ta  proces skoraj takoj ustavi.

Mišica je po takem procesu podhranjena in zastrupljena, zato s časom postane slabo gibljiva, vneta in razbolena. Podhranjena mišica išče, kje bi dobila hrano zato jo vzame iz vretenc hrbtenice in medvretenčnih hrustancev. Kot posledica so oslabljena vretenca in hrustanci zaradi česar se bolečina v hrbtu še poveča. Ta proces se imenuje »degenerativna sprememba«, ki lahko pripelje do hernije diska. Z masažo hrbta zmehčamo otrdele mišice, pospešimo prekrvavitev in odtok limfe. Bolečina izgine in poveča se gibljivost hrbtenice.

Glede tega sta tako tradicionalna kot alternativna medicina združeni, zato vedno več zdravnikov priporoča terapijo desetih (10) masaž. Zakaj? Po prvih treh obiskih se organizem šele navadi na masažo. Izboljša se prekrvavitev mišice kar lahko povzroči reakcijo, ki se izraža z bolečino v mišici. V naslednjih treh ali štirih obiskih se hrbtenica prepusti zdravljenju, rezultati zdravljenja so uspešni, ker bolečina izgine. Zadnji trije obiski so potrebni za okrepitev učinka. Po tem ko je terapija končana, se začnejo procesi samozdravljenja. Mišica ni več napeta in je normalno prekrvavljena, ni več zastoja limfe in organizem se lahko sam zdravi.

Tako kot do boleče mišice ne pride čez noč, tudi do ozdravitve ne pride čez noč. Potrebni sta volja in vztrajnost. Kdor ju zmore, si bistveno izboljša počutje, gibljivost in konec koncev kvaliteto življenja.