V času adolescence se večina od nas spominja besed naših mam, “drži se vzravnano!” Na srečo, držati se vzravnano za mnoge ni bilo pretežko: preprosto izvlečite ramena, stisnite trebuh, omogočite glavi, da se vrne nazaj in dvigne trup iz medenice. Toda za druge dejstvo, da stojijo v pokončnem položaju, ni bilo, in še vedno ni tako preprosto – en kolk je lahko višji od drugega, ena stran kletke je lahko nižje…in glede na to, je vse medenično stiskanje, vlečenje ramen in brade ponavadi zaman. Za te posameznike je “ravnanje” frustrirajoče doživetje, ker se borijo z svojimi telesi, da preživijo dan.

Naša hrbtenica ima naravno krivuljo  v obliki črke S, ki našemu telesu z lahkoto omogoča uravnoteženje, dviganje in stojnost. Skolioza se pojavi, ko pride do nenaravne krivulje hrbtenice. Glede na resnost skolioze lahko stanje povzroči bolečino, artritis, utrujenost in težko dihanje. Tradicionalno zdravljenje lahko vključuje vaje, uporabo opornic in kirurgijo. Masaža je lahko možnost zdravljenja za lajšanje učinkov skolioze.

Strukturna skolioza

Strukturna skolioza se nanaša na način konstrukcije telesa. Kongenitalna skolioza se pojavi ob rojstvu. Vzrok je nepravilni razvoj hrbtenice ali reber v maternici. Neuromuskularna skolioza je posledica mišičnih težav okrog hrbtenice. Lahko jo povzročijo bolezni, kot so poliomija, mišična distrofija ali cerebralna paraliza, mišična šibkost ali paraliza.

Funkcionalna skolioza

Funkcionalna skolioza se pojavi, ko se hrbtenica oblikuje normalno, vendar so vidne krivine. Poškodbe, vzorci kompenzacije delov telesa, slaba drža, neenakomerna dolžina nog, zategnjene ali razpokane mišice ali vnetja lahko povzročijo funkcionalno ali sekundarno skoliozo. Funkcionalna skolioza se lahko ugotovi, ko se hrbtenica raztegne z upogibnimi ali vrtljivimi gibi. Funkcionalna skolioza se lahko sčasoma poslabša in postane ujeta v strukturi telesa, zaradi česar jo je težje zdraviti.

Prednosti masaže

Masaža lahko koristi tistim s strukturno in funkcionalno skoliozo. Pomaga pri lajšanju bolečin, ki jih povzroča skolioza. Masaža sprošča mišice hrbta in telesa ter pomaga izboljšati njihovo prožnost. Strokovno poročilo iz leta 2006 je ugotovilo, da je masaža učinkovita pri lajšanju bolečine, izboljšanju spanja in povečanju sposobnosti vsakodnevnih aktivnosti za ljudi s skoliozo. Kvalificirani masažni terapevt lahko uporabi kombinacijo masažnih gibov, stalnega pritiska, pozicioniranja in raztezanja, da pomaga uravnotežiti mišice hrbta in telesa za lajšanje ali odpravo funkcionalne skolioze. Povečana osveščenost telesa vam bo omogočila spreminjanje gibalnih navad, ki prispevajo k nastanku funkcionalne skolioze.

Če vas stalno boli hrbet, pridite na posvet in pregled. S pregledom in pogovorom bomo poiskali vzrok vaših težav in najprimernejšo terapijo.