Bownova terapija je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko-vibracijsko stimuliranje telesa. Bistvo terapije predstavljajo t.i. »Bownove poteze«, ki jih terapevti izvajajo na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji, tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Začetni dražljaj je izvršen preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme, ki pričnejo proces transformacije trenutnih in starih stresnih vzorcev.

Bownova terapija je čisto svojstvena zato je ne moremo dati v noben predal. Bistveno je, da se začne telo samo zdraviti. Celotno telo je povezano med seboj, zato se Bownova terapija ukvarja s telesom kot celoto in ne s posameznim delom ali organom. Je edina terapija, ki je priznana tudi v uradni tradicionalni medicini, saj se je pokazalo da je operativni poseg mnogo lažji pri tistih, ki so obiskovali Bownovo terapijo.

Bownovo terapijo najpogosteje uporabljamo pri mišično-vezivno-skeletnih težavah, ki so posledica športnih poškodb, nesreč, negativnih delovnih navad in fizičnih manifestacij stresa, starostnih tegob, kolikah pri dojenčkih, težav v nosečnosti in menopavzi… . Terapija je uspešna pri uravnovešanju že prisotnih motenj kakor tudi kot preventivni ukrep. Mnogi klienti, ki njene učinke že poznajo, jo tudi redno uporabljajo zaradi njenih globokih sprostitvenih učinkov in zmanjšanja stresa. Medceličnina v vezivnem tkivu se že z rahlim dotikom in nežnim pritiskom izkušenega terapevta spremeni iz želatinastega v bolj tekoče stanje. Zaradi tega pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfnega pretoka, odstranitve energetskih blokad in zmanjšanega pritiska na periferno živčevje.

Bownova terapija se je izkazala kot zelo uspešna tako pri akutnih in kroničnih težavah v mehkih tkivih (npr.: zamrznjena rama, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala), pri športnih poškodbah, bolečinah v celotnem hrbtu in vratu, išiasu, problemih z medenico, kolki, koleni, gležnji, pri glavobolih, migrenah, motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonskem sistemu, zelo uspešna pa je tudi pri rehabilitacijah po operacijah (še posebej na sklepih). Običajno že 2 ali 3 terapije zadoščajo za znatno izboljšanje počutja.