Bownovo terapijo in njeno pomoč pri neplodnosti in nosečnosti sem vam predstavila že v prejšnjem prispevku. Tokrat bi vam rada povedala nekaj o tem kako Bownova terapija lahko pomaga dojenčkom in otrokom.

Bownova terapija je varna in učinkovita tako pri odraslih, starejših kot tudi pri otrocih in celo novorojenčkih. Uporabljamo jo za odpravljanje že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin ali samo kot sprostitveno tehniko.

Otroci se hitro odzovejo na terapijo, nimajo pogostih reakcij po njej in potrebujejo manjše število terapij, ker je njihov sistem večinoma prožen in nemoten ter se zato hitro odzove na najmanjše dražljaje.

Stanja, ki se pogosto dobro odzivajo na Bownovo terapijo so:

 • kolike, refluks
 • težave pri sesanju
 • dojenčki ki jokajo »brez razloga«
 • urinska in fekalna inkotinenca
 • težave pri izraščanju zobkov
 • poškodbe mehkih tkiv pri porodu
 • poškodba obračalke glave ob rojstvu
 • okvara v kolkih
 • težave z ušesi, sluhom, vidom, dihali, apatičnost
 • spastičnost, cerebralna paraliza
 • hiperaktivnost
 • Erbova paraliza / paraliza roke po rojstvu.

 

Terapije delamo samo po tem, ko so izključene vse resne bolezni, sicer starše z otrokom napotimo k zdravniku. Terapija mora biti zabavna in igriva, da lahko otrok sodeluje in uživa, delamo medtem ko otrok sedi, stoji ali se igra. Staršem razložimo potek terapije in možne reakcije. Terapijo ne delamo takoj po hranjenju ali če je otrok zelo lačen. Terapija običajno traja  – minut. Nič neobičajnega ni, če otroci reagirajo na terapijo z uriniranjem ali defekacijo.

 

MOČENJE POSTELJE

Močenje postelje je neprijetna, frustrirajoča težava za otroka in starše in močno vpliva na otrokovo samopodobo. Pogosteje se s to težavo spopadajo dečki med 8. in 12. letom starosti. Živčni sistem se namreč pri otroku razvije različno hitro.

Vzroki za nočno močenje postelje so različni in običajno je prisotnih več vzrokov hkrati. Velik vpliv na nočno močenje postelje imajo psihološki dejavniki in stresna dogajanja v družini ali v otrokovem družabnem okolju. Pred začetkom izvajanja Bownove terapije, je potrebno izključiti zdravstvene vzroke za inkotinenco urina, kot so infekcija urinarnega trakta, diabetes, epilepsija,… Včasih se je priporočljivo posvetovati tudi s psihologom, da bi lahko ugotovili in odpravili čustvene dejavnike. Omenjeni vzroki še ne pomenijo, da imajo otroci slabe starše, v kolikor se te težave pojavijo. Raziskave so pokazale, da obstaja velika verjetnost, da bodo imeli omenjeno težavo otroci, katerih starši so v otroški dobi imeli iste težave. Bownovi terapevti poudarjamo, da terapija ni zamenjava za medicinsko zdravljenje, temveč je podpora medicini, da se klient zdravi celostno. Po raziskavah narejenih v ZDA, Angliji in Avstraliji, se je pokazalo da Bownova terapija zelo hitro vpliva na avtonomni živčni sistem in na mobilnost, ustvari idealne pogoje v telesu, da se začnejo odvijati spremembe, kar posledično vpliva na odpravo tegob ali bolezni.

Bownova terapija je holistični pristop, ki otroku pomaga, da premaga to težavo, saj spodbuja fizično in čustveno ravnovesje. Starši imajo pri zdravljenju pomembno vlogo zaradi potrpežljivosti, zavzetosti in pozitivnega pristopa, kar je bistvenega pomena. Starši naj pohvalijo vsak napredek pri otroku, naj ne kažejo negativnih reakcij ko se ponoči zgodi nesreča. Otroku naj pomagajo vzpostaviti zaupanje v svoje sposobnosti, da nadzira svoje telesne funkcije. Otrok potrebuje podporo, zagotovilo in varnost, da se ne bo počutil v zadregi, osramočen ali odgovoren za močenje postelje.

Starši naj upoštevajo tudi naslednje ukrepe:

 • Otroku naj ne dajejo mlečnih izdelkov, gaziranih pijač, sladkorja, nobene tekočine po 6., 7. uri zvečer
 • Ne dajejo naj mu jabolk, jabolčnega soka in hrušk, saj lahko jabolčna kislina destabilizira mehur in oslabi prenos impulzov.