Bownova terapija je mnogim ljudem še vedno precej neznana oblika terapije, pa vendar je tako zelo čudežna. Več o Bownovi terapiji si lahko preberete tu.

Mnogo žensk ima dandanes težave z zanositvijo, katerih vzroki so lahko različni. Bownova terapija je lahko odlična pomoč kot eden izmed preprostih, neinvazivnih pristopov, brez hormonskega zdravljenja, brez stranskih učinkov…

Ljudje smo v stalnem pogonu, „na preži“ – v akciji. Ves ta čas je aktiviran naš simpatikus. Bownova terapija kot poseg za plodnost, lahko izboljša delovanje parasimpatičnega živčnega sistema in tako poveča možnost zanositve. Pri Bownovi terapiji se klienti sprostijo tekom terapije in na ta način uravnotežijo svoj parasimpatični živčni sistem.

Uspešnost zanositve je odvisna od obeh partnerjev, zato običajno terapije izvajamo na obeh partnerjih. Priporočljivo je delati vsaj 5-6 terapij, v kolikor klientka vmes ne zanosi. Začnemo takoj po končani menstruaciji in nadaljujemo teden kasneje.

Kaj pa ko pride do zanositve? Teža maternice in dojk spremeni center težnosti, ki vodi do povečane obremenitve lumbalnega in sakralnega dela hrbtenice. Pogosto se pojavljajo tudi hormonske spremembe, ki povzročajo spremembe v dojkah, vezivnem tkivu, mišično-skeletnem sistemu, otekanje gležnjev in nog ter mentalne in čustvene spremembe nosečnice.

Z Bownovo terapijo lahko pomagamo nosečnicam rešiti se bolečin v spodnjem delu hrbta, v pelvični regiji, sakroiliakalnih sklepih in sramnicah, olajšati kongestijo v dojkah… Redna Bownova terapija pomaga, da bodoče mamice lažje sprejemajo in prenašajo spremembe v telesu in postanejo bolj sproščene.

Seveda pa je pred in med izvajanjem Bownove terapije potrebno upoštevati določena pravila, kar certificiran Bownov terapevt ve in to tudi upošteva.

Bownova terapija lahko pomaga nosečnicam ublažiti naslednje težave:

  • lumbalna hiperlordoza in bolečine v križu
  • bolečina in nestabilnost v regiji sramnice
  • navzea, jutranja slabost
  • sindrom karpalnega kanala
  • zaprtje
  • bolečine, zatekanje v gležnjih, krčne žile

V NOBENEM PRIMERU PA BOWNOVE TERAPIJE NE IZVAJAMO NA NOSEČNICI, KI IMA NEDIAGNOSTICIRANE TEŽAVE (krvavitev, nenadno zatekanje in povečan krvni pritisk, trebušne bolečine, vrtoglavico, močne glavobole).

Kaj pa po porodu/rojstvu otroka? Več o Bownovi terapiji za dojenčke in otroke pa v naslednjem prispevku…. 😉