Bownova terapija je zelo nežna tehnika in osebe, ki je še ne poznajo dostikrat preseneti prav samo izvajanje te terapije. Terapija ni boleča ali nasilna kot so mnoge znane manualne terapije a je klub temu učinkovita.

S prečnimi rahlimi potegi preko mišično-vezivnega tkiva tako imenovanimi »Bownovimi potezami«, ki jih izvedemo na točno določenih predelih in v določenem zaporedju, delujemo na telo preko dveh sistemov: vezivnega tkiva in živčnega sistema. Posebnost te tehnike so tudi presledki med izvajanjem Bownovih potez, saj s tem ko se med izvajanjem terapije odmikamo od klienta omogočamo telesu, da se le-to odzove na dražljaje, ki jih z Bownovimi potezami vnašamo v telo. Vsa terapija temelji na tem, da s takšnim somato-vibracijskim načinom vnašanja dražljajev sprožimo boljši pretok energije v telesu in s tem pospešimo proces samozdravljenja. Bownovi posegi lahko zajamejo celotno telo, ali pa posamezne poteze uporabimo na potrebnih lokacijah.

Priporočamo jo pri različnih akutnih in kroničnih problemih v mehkih tkivih, pri športnih poškodbah, pri bolečinah v predelu hrbta in vratu, pri glavobolih, migrenah, neravnovesju v medenici. Pozitivne učinke dosežemo tudi pri akutni in konični utrujenosti, zelo pogosto jo uporabljamo za doseganje sprostitve in kontrole stresa.
Današnji način življenja, v katerem se skoraj vsi premalo gibamo in preveč sedimo pred računalniki televizorji ali video napravami, nam dostikrat povzroča bolečine v hrbtenici, zlasti v vratnem delu in ramenih. Tudi to vrsto bolečine lahko dokaj uspešno razrešujemo z uporabo Bownove terapije. Z obravnavo dosežemo sprostitev, zmanjšanje napetosti v tkivih in posledično popuščanje bolečine. Ko dosežemo zmanjšano tenzijo vedno svetujemo upoštevanje še drugih navodil, izvajanje razteznih vaj in vaj za krepitev globokih mišic. Zelo pomembna je tudi hidracija tkiva, zato opozarjamo na pitje zadostne količine vode. Bownova terapija se je izkazala za zelo uspešno pomoč pri težavah z zanositvijo – mnogim je prinesla radost v življenje.

Terapijo varno izvajamo v vseh življenjskih obdobjih od rojstva do pozne starosti, kar je prednost pred nekaterimi drugimi vrstami manualne terapije. Pomembno je, da se v prvih štiriindvajsetih ali še bolje oseminštiridesetih urah po izvajanju Bownove terapije izogibamo povečanim telesnim naporom, raznim masažam, elektroterapiji in prevročim ali prehladnim kopelim. Tako dopustimo telesu, da proces samouravnavanja v lahko v celoti steče.

Koliko obiskov je potrebnih pri terapevtu?
Odvisno je predvsem od težav in od časa trajanja le-teh. Pri akutnih bolečinah se običajno že po nekaj terapijah pokaže znatno izboljšanje. Pri kroničnih težavah je potrebno ponavadi več zaporednih obiskov. Idealen razmik med posameznimi terapijami je 5 – 7 dni, v nekaterih primerih je to obdobje lahko tudi daljše ali krajše.

Mnenja in izkušnje nekaterih oseb pri premagovanju njihovih težav.

Mihaela ( 76 let)
Po naravi sem človek, ki hoče vedeti kaj se dogaja z mojim telesom in kakšne bodo predvidene posledice oziroma uspeh posameznih posegov. Zato se zelo previdno odločam za vse novitete. Ko sem izvedela za Bownovo terapijo sem bila kar malo skeptična. Kaj lahko dosežeš z tako nežnimi gibi sem se spraševala. Ker sem imela res močan lymphoedem leve roke sem se odločila, da poizkusim reševati problem z pomočjo Bownove terapije. Rezultat je bil pozitiven.
Že po treh zaporednih tedenskih terapijah (1x na teden) se je edem zmanjšal. Sedaj terapijo občasno obnavljam. Še bolj neverjeten uspeh sem doživela, ko sem se odločila za to vrsto terapije pri težavah, ki sem jih imela s koleni. Imela sem tako močne bolečine, da sem včasih komaj zmogla hojo po stopnicah. Po nekaj opravljenih terapijah so se bolečine močno zmanjšale in z hojo praktično nisem imela posebnih težav.

Po dveh letih se je stanje kljub dokazanim spremembam in moji starosti stabiliziralo do take mere, da se lahko relativno normalno gibam v svojem okolju. Prepričana sem, da je Bownova terapija neškodljiva in v veliko pomoč vsem, ki imajo različne težave.
Ko pišem te utrinke je prišla moja 10-letna vnukinja in mi naročila:«Napiši, da je tudi meni pomagala Bownova terapija, da sem imela spomladi manj težav z alergijo na cvetni prah.«

Iz lastnih izkušenj lahko rečem: »Mirne duše se odločite za uspešno Bownovo terapijo.«

Tanja ( 50 let)
Po poškodbi v avtomobilski nesreči se je moje življenje spremenilo. Življenje z bolečinami mi je začelo najedati tudi živce. Nekega dne mi je posijalo sonce, ko sem od prijateljice dobila pomoč z zdravljenjem z Bownovo terapijo. Brez moje vednosti kaj to pravzaprav je, sem se odločila zanjo, ker sem verjela vsaki malenkosti, ki mi je obetala izboljšanje. Dobro počutje po vsaki brezbolečinski terapiji, mi je vlivalo novo upanje. Danes po pol leta lahko samo rečem: Hvala Bownu, hvala moji terapevtki, ker sedaj lahko sanjam moje sanje.

Primož (34 let)
Z Bownovo terapijo sem se srečal ob športni poškodbi pri rekreaciji (zvin gležnja). Kljub dvomom sem se odločil zanjo brez pričakovanj. Že po prvi terapiji sem presenečen začutil spremembe v gležnju in po mesecu dni sem bil že OK. Tudi z obveznim pitjem, vsaj 1,5 l vode dnevno, je bilo sprva težko, sedaj pa s tem redno nadaljujem, saj je splošno počutje mnogo boljše. Sedaj mi Bownova terapija pomaga premagovati vsakdanji stres, ki je v poslovnem svetu žal del vsakdanjika.

Maja (29 let)
Bownovo terapijo sem prvič preizkusila pred leti, ko sem za rojstni dan dobila bon zanjo. Takrat nisem imela nekih posebnih težav, bila pa sem presenečena nad njenim učinkom, saj se je telo vidno čistilo. Drugič sem se srečala z Bownovo terapijo, po prometni nesreči, ko sem imela močne bolečine v križu. Po dveh terapijah sem se lahko normalno zravnala in nisem več čutila bolečin. Bownova terapija mi omogoča popolno sprostitev, zato se je poslužujem veliko rajši kot masaž, ki so pogosto lahko agresivne. Bownova terapija daje mojemu telesu spodbudo, da se samo začne regenerirati. Priporočam jo tudi drugim!

Več o Bownovi terapiji: http://www.harmony.si/bownova-terapija/