V vratnem delo so pogoste poškodbe vratne hrbtenice, ki so v večini primerov lažje oblike.

Večinoma so prizadete le mišice in vezi, ki se pri poškodbi preraztegnejo. Hujše poškodbe, kjer so mišice natrgane ali so prisotni celo zlomi vretenc močno vplivajo na stabilnost glave.

Sodoben način življenja vpliva na kvaliteto življenja in pospešuje razvoj degenerativnih sprememb, ki so vidne na medvretenčnih ploščicah, malih sklepih in vretencih. Posledica izgube vode v medvretenčnih ploščicah je sesedanje ploščice in pokanje vezivnega obročka, zaradi česar mehka sredica sili v hrbtenični kanal in pritisne na živčevje, ki oživčuje roki ali celo na hrbtenjačo.

BOLEČINA V ZATILJU IN AKUTNI TORTIKOLIS

Do bolečine v zatilju najpogosteje pride zaradi pritiska na drugi vratni živec (ta poteka med prvim in drugim vratnim vretencem). Posebnost med prvim in drugim vratnim vretencem je, da med njima ni diska, zato tu ne gre za pravo okvaro diska. Največkrat motnje in pritisk na živčno korenino nastane zaradi zagozditve med prvim in drugim vratnim vretencem. Bolnik čuti bolečino v zatilju, velikokrat bolečino spremlja prisilna drža glave.

BOLEČINA V VRATU, RAMI IN ROKI (CERVICOBRACHIALGIA)

Bolečine v vratu, rami in roki so veliko pogostejše kot težave v zgornjem delu vratu. Sodobni način življenja, malo gibanja, veliko sedenja, pisarniško delo in delo z računalnikom nas silijo v prisilno držo, katere posledica so spremembe med vretenci. Najpogostejše spremembe v vratnem delu so med 5 in 6, ter med 6 in 7 vretencem. Bolniki imajo bolečine v ramenih in rokah, lahko je prisotno mravljinčenje v rokah, nespretnost prstov (stvari padajo iz rok), nepravilna občutljivost v rokah. Nekateri gibi in povečanje napetosti (na primer kašelj) lahko težave še povečajo. Mnogo bolnikov toži da imajo ponoči mravljinčaste roke, da imajo občutek otekanja rok.

TENZIJSKI GLAVOBOL

Je vse bolj prisoten med današnjimi bolniki. Bolniki imajo napete zadajšnje mišice vratne hrbtenice, bolečino v narastiščih mišic na lobanji (v vratu ali tik pod lobanjo), ki lahko izžareva na vrh ali ob strani glave in je prisotna v enem delu glave ali na obeh straneh, vendar ena stran prevladuje. Bolečino občutijo kot pritisk ali stiskanje ali pa občutek polne glave, medtem ko se intenzivnost bolečine spreminja od blage do neznosne bolečine, jakost bolečine pa narašča s pogostostjo. Glavobol je povezan z držo, gibanjem in stresom.

TEŽAVE V TEMPEROMANDIBULARNEM SKLEPU

Pogosto težave v vratni hrbtenici povzročajo tudi težave v temperomandibularmen sklepu. Bolečina se pojavi lahko lokalno in seva v predel ušesa, prenapetost obraznih mišic se lahko kaže kot glavobol, lahko pa tudi vzdraženje okcipitalnega živca povzroči tenzijski glavobol.

Najprej je treba zmanjšati bolečino, nato moramo ponovno mobilizirati, pridobit nazaj normalno gibljivost in mišično moč, ki jo potrebujemo za naše kvalitetno preživljanje dneva. Nujno potrebno je v rehabilitacijo vključiti tudi ramenski obroč in predel med lopaticami. Odpravit ali zmanjšati moramo vzrok težav (raztegniti skrajšane mišice, okrepiti mišice, popraviti držo, prilagoditi delovno površino…) In nato vse novo pridobljeno ves čas tudi vzdrževati.

Pomaga terapevtska masaža po določenih točkah, ročna limfna drenaža, relaksacijske tehnike, vaje.