MNOGI ŠE VEDNO VERJAMEJO, DA JE MASAŽA SAMO NAČIN RAZVAJANJA IN RELAKSACIJE V SMISLU, DA ZA DOLOČEN ČAS POZABIJO NA VSE OBVEZNOSTI. TO JE NAJVEČKRAT TUDI RAZLOG, ZAKAJ MNOGI TAKO DOLGO ČAKAJO DA SI PRIVOŠČIJO MASAŽO.

Hiter vsakodnevni tempo nas sili, da si vedno manjkrat vzamemo čas zase. Stres se povečuje, možnosti za počitek pa je vedno manj. Seveda se vse to pozna na našemu telesu, zdravju in umu.  Masaža ni le dobra za kratkotrajno sprostitev telesa, ampak prinaša mnogo pozitivnih učinkov na naše telo:

Lajša bolečine in preprečuje nastanek kroničnih stanj

Vsakodnevno sedenje pred računalnikom je lahko začetek resnih težav s hrbtom. Veliko ljudi se ukvarja s kroničnimi bolečinami v predelu hrbta, ramen in vratu, kar je na začetku posledica zakrčenih in skrajšanih mišic, dolgoročno pa lahko vodi v strukturne in funkcionalne spremembe. Masaže lahko zmanjšajo vzroke teh bolečin, brez uporabe protibolečinskih tablet in drugih sintetičnih “drog” za lajšanje bolečin.

Masaža nas pomirja

Ima močan sprostitveni in terapevtski učinek ter blagodejno učinkuje na psiho človeka, saj zmanjšuje stres in izboljšuje duševno počutje. Močan vpliv ima na naše splošno počutje, izboljšuje krvni obtok, sprošča mišice, živčevje in sklepe.

Spodbuja boljše spanje

Mnogi se srečujejo s težavami ker težko zaspijo in s površinskim ali prekinjajočim spancem. Z masažo ne le da sprostimo napetost v mišicah pač pa se lahko spremeni tudi raven hormonov v našem telesu, ki dovolijo, da se sprostitev še poglobi. Masažo povezujejo s povečanjem delta valov v možganih, ki so povezani z globjim in bolj prijetnim spancem.

Krepi imunski sistem

Stres in bremena vsakdanjega življenja rušijo naš imunski sistem in telesu otežujejo, da se bori in brani proti povzročiteljem bolezni, ki nas vsakodnevno obkrožajo. Ob masaži poženemo po telesu tudi limfo, ki se prečisti in tako našemu telesu znižujemo možnosti okužbe. Že nežen dotik lahko omogoča limfnemu sistemu, da iz telesa sprosti odplake kot so virusi in bakterije, zato je dobrodošla tudi izbira limfne drenaže.

Izboljšuje prebavo

Masaže vpliva na prebavni sistem na način kako stimulira pretok hrane skozi prebavni trakt. Z masažnimi gibi pomagamo čim hitreje spraviti hrano skozi črevesje. Kljub vsemu pa masaža ni priporočljiva vsaj dve uri po obroku.

Masaža lajša znake lažje depresije

Za masažo je znano, da sprošča napetosti, stres in tesnobe, ki so pogosto povezani z lažjo depresijo. Masaža lahko odpravlja prve znake oziroma simptome depresije. Z dotiki se v telesu začne zniževati raven kortizola, ki je hormon ki povzroča stres v telesu. Če je raven kortizola v telesu previsok lahko to privede do vseh vrst neravnovesij, vključno z občutki depresije. Masaža je lahko terapija, ki na lep, naraven način ureja hormone in jih obdrži v nekem ravnovesju, naše počutje pa je tako telesno kot duševno izboljšano.

Torej naslednjič, ko boste razmišljali, da bi se naročili na masažo, ne pozabite da vam bo telo zelo hvaležno, kajti ne boste le razvajali samega sebe, pač pa boste naredili korak v pravo smer, pri krepitvi in zmogljivosti lastnega telesa.