Poklic maser je v zadnjih petnajstih letih v Sloveniji postal zelo iskan profil tako za večje wellnes centre (kot so naravna zdravilišča in hoteli) kot tudi pri zasebnikih, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo. Wellnes je ena najhitreje rastočih gospodarskih panog doma in v svetu. Tako smo bili v Sloveniji priča pravemu razcvetu te panoge.

Na tem področju smo našli svoje priložnosti ne le veliki centri  v naravnih zdraviliščih in hotelskih verigah, temveč tudi številni zasebniki. S tem se je tudi pokazala zelo velika potreba po izobraževanju in tako imamo v Sloveniji kar nekaj izobraževalnih ustanov, ki ponujajo izobraževanje za ta poklic. Paleta ponudbe tečajev masaž je zelo široka, od klasične masaže do vseh drugih oblik (tui na, ajurvedska, terapevtska, športna masaža, ročna limfna drenaža …). Ob tovrstnem izobraževanju je ključnega pomena, da ponudnik izobraževanja ponudi svojim udeležencem tudi možnost opravljanja izpita iz nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Na področju maserstva sta trenutno na voljo dve NPK, in sicer: maser in refleksoterapevt.

Zakaj NPK? Pri opravljanju izpita za NPK mora kandidat pokazati svojo strokovno usposobljenost, poleg tega pa tudi osnovno poznavanje anatomije, higiene in deontologije. Proces izobraževanja je zasnovan tako na teoretičnem kot tudi na praktičnem delu udeležencev. Pri tem je pomembno poudariti, da so pri delu zelo pomembne izkušnje in poznavanje različnih tehnik masaž. Za uspešno opravljen izpit iz NPK je potrebno zaključiti:

–   Osnovno izobraževanje, ki prinaša poznavanje različnih tehnik masaž.
–   Poznavanje anatomije, ki je ključnega pomena za strokovno izvajanje vseh tehnik.
–   Poznavanje zahtev higiene, ki je izjemnega pomena za opravljanje poklica maser.
–   Dobro poznavanje deontologije, kar bi lahko imenovali »dodana vrednost« pri opravljanju tega poklica.

Ponudniki tovrstnih storitev se moramo zavedati, da gre za precej občutljiv, lahko bi rekli intimen stik z uporabnikom. Učinki masaž in terapij so pozitivni in dobrodošli ter uporabniku pomagajo na različnih ravneh. Prav zato je zelo pomembno, da ima izvajalec odlično strokovno znanje in izkušnje. Nikakor ne smemo pozabiti dejstva, da uporabnik pri določenih tehnikah masaž upravičeno pričakuje tudi terapevtske učinke. Prav tukaj je potrebna še toliko večja previdnost pri izbiri izvajalca, kajti nepravilno oziroma nestrokovno izvedena tehnika lahko povzroči več škode kot koristi.

Masaža sama po sebi še vedno nima prave veljave, saj je ozaveščenost ljudi o nujnosti oddiha za samega sebe in o pomenu preprečevanja bolezni in izgorevanja na nizki ravni.

Na splošni ravni lahko trdimo, da je stanje izvajanja masaž v Sloveniji dokaj kaotično, nestrokovno in nekvalitetno. Vse prevečkrat se dogaja, da masaže in terapije izvajajo izvajalci, ki se masaže oz terapije naučijo na spletu iz različnih videoposnetkov. Tako izvajanje ni le nestrokovno, pač pa je lahko tudi zelo nevarno. Dober, izobražen in usposobljen maser in terapevt, se bosta znala s stranko pogovoriti, jo povprašati o bistvenih vprašanjih, prepoznati indikacije in kontraindikacije in konec koncev stranki tudi svetovati o tem, katera masaža oz terapija je zanjo najprimernejša. Vemo namreč, da določena stanja prepovedujejo izvajanje masaže ali terapije.

 

Nemalokrat se mi je zgodilo, da mi je stranka rekla da je bila na masaži v toplicah in da je imela naslednji dan modrice po telesu, ali celo da je bila bolečina v hrbtu še hujša. Vse to je posledica nepravilno izvedene masaže ali terapije.

 

Dobra terapija ali masaža je neboleča. Prijetna in sproščujoča. V predelu, kjer so mišice, kite ali fascije kakorkoli prizadete, se terapevt lahko približa bolečini, vendar ne z neznosnim pritiskom. Z občutkom in spoštovanjem poišče tisto točko, kjer je bolečina na meji med prijetnim in bolečim. Do globljih plasti se pride z dobro tehniko in ne z velikim pritiskom.

Namreč, kot že rečeno, masaža NE SME puščati modric in nikakor ne sme biti neprijetno boleča. Izraz ‘neprijetno boleča’ uporabljam, ker ni samo ene vrste bolečine. Med masažo namreč lahko in tudi pogosto pride do bolečine, a mora biti le-ta »prijetna«, olajšujoča, kar pomeni, da je nek del navadno že pred masažo napet ali celo boleč in tako tudi pritisk nanj boli, vendar s popuščanjem pritiska popušča tudi bolečina in tako že med masažo sledi olajšanje. Bolečina, ki pa se med masažo stopnjuje in je neprijetna (za razliko od prej omenjene, ki si je želimo še, ker nam dobro dene), je posledica pregrobe masaže, oz. masaže neprilagojene masirancu, in/ali nepravilnega poteka masaže. Kožo in tkiva je potrebno najprej ogreti in šele nato stopnjevati pritisk.

Prepričana sem, da se večina terapevtov strinja, da  terapija ali masaža nikoli ne sme biti travmatični dogodek. Dobra terapija ne ustvarja bolečin temveč jih odpravlja.

Pri izbiri izvajalca masaže ali terapije bodite previdni in naj vam bo vodilo strokovnost in izkušenost maserja in terapevta in ne cena. Samo eno telo imate – poskrbite da boste v njem dobro živeli.